Pochutnejte si na domácím závinu s mákem

Rozvoz jídla z restaurací

Přidal/a bonrestcz

Závin s mákem trochu jinak

Už jsem se tady zmínila, že mám velmi ráda všechno s mákem. Po shlédnutí 3. dílu soutěže Peče celá země, kde soutěžící pekli makový květ, jsem nutně musela upéct něco s mákem. Koukla jsem do ledničky, co mám k dispozici a protože tam byl mimo jiné tvaroh, rozhodla jsem se experimentovat a udělat makový závin netradičně, z těsta, ze kterého dělám závin jablkový (viz recept z 2. prosince). Všichni známe makový závin z kynutého těsta. Je samozřejmě dobrý, když je tam hodně máku. Ale je tam také hodně těsta a já dávám přednost té náplni. Byla jsem dost napnutá, jak to dopadne a protože byl výsledek výborný, chci se s vámi o něj podělit.

Zopakuji recept na těsto, ať nemusíte hledat starší příspěvek.

Na  dva záviny cca o 6 porcích:

300 g polohrubé mouky pšeničné  nebo špaldové

špetka soli

150 g másla

240 g tvarohu polotučného

1/2 lžičky prášku do pečiva

 

Náplň:

 

200 g jemně mletého máku

 

250 ml mléka (přidávám postupně, až po zamíchání všech ingrediencí by maková směs měla být spíše řidší, vařením zhoustne a po vychladnutí zhoustne ještě více.  Asi jako když vaříme krupicovou kaši.V případě, že se nám povede vychladlá směs příliš řídká, můžeme zahustit strouhaným piškoty.)

3 lžíce cukru

2 lžíce rumu

vanilka či vanilkový cukr, trochu skořice

rybízová marmeláda

Postup:

Namletý mák smícháme s horkým mlékem a na mírném ohni za stálého míchání svaříme. Jakmile hmota dostatečně zhoustne (nesmí být moc hustá, pak je maková směs po upečení suchá, ale ani nesmí se roztékat), přimícháme rum, cukr a koření, pak necháme vychladnout.

Prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí a necháme změknout máslo. S tvarohem a máslem  zpracujeme hladké těsto (nejlépe rukama), které se nelepí.  Necháme v chladnu cca půl až hodinu odpočinout. Pak rozdělíme těsto na dvě poloviny a vyválíme placky  cca 3 mm, potřebného tvaru na závin. Pokud možno tak,aby se nám těsto netrhalo. Přeneseme těsto pomocí válečku opatrně na pečící papír. Každou placku natřeme nejprve lehce rybízovou marmeládou a na ni makovou hmotou, na všech stranách necháme cca 2 cm čisté. Opatrně zavineme a uzavřeme kratší strany.  S papírem přeneseme na plech a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů C. Asi za 10 minut snížíme teplotu na 160 a dopečeme do růžova. Doba pečení může být různá, podle trouby, je lepší si to ohlídat.

Dobrou chuť

Publikujte své komentáře

přihlášenMusíte odeslat komentář.